Δυσλεξία και προβλήματα συμπεριφοράς: η οπτική και ο ρόλος των μητέρων

Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση των απόψεων μητέρων με παιδιά με δυσλεξία για την ύπαρξη προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά τους. Επιπροσθέτως, μελετήθηκαν: η επίδραση της διάγνωσης της δυσλεξίας στη συμπεριφορά των μητέρων, οι αντιδράσεις των μητέρων πριν και μετά τη διάγνωση της δυσλεξίας, η αιτιολόγηση των προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών από τις μητέρες, η μορφή παρέμβασης που εφαρμόστηκε καθώς και η αποτελεσματικότητά της. Τέλος, διερευνήθηκε εάν οι μητέρες συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών τους και πώς χαρακτηρίζουν τη συνεργασία αυτή. Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 20 μητέρες. Τα ερευνητικά δεδομένα κατέδειξαν πως σύμφωνα με τις μητέρες η δυσλεξία συνυπάρχει με τα προβλήματα συμπεριφοράς κυρίως το άγχος και την επιθετικότητα. Η διάγνωση της δυσλεξίας επηρεάζει τις αντιδράσεις των μητέρων καθώς επίσης και τους τρόπους αντιμετώπισης που υιοθετούν οι μητέρες προς τα παιδιά τους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των μητέρων, η παράλληλη εφαρμογή μορφών παρέμβασης, οι οποίες αποσκοπούν τόσο στη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού όσο και στην ψυχοκοινωνική του στήριξη έχουν θετικότερα αποτελέσματα από την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων παρέμβασης μόνο στο μαθησιακό τομέα. Τέλος, η συνεργασία μεταξύ γονέων (μητέρων) και εκπαιδευτικών χαρακτηρίζεται από τις μητέρες ως ελλιπής και επιφανειακή.

  • Η εργασία είναι διαθέσιμη, εδώ.

Αλευρίδου Ελισσάβετ

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο specialeducation.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:
         

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.