Επέμβαση ελπίδας για την επιληψία

Πηγή:Εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” – 09/01/2003
Επιμέλεια:Παναγιώτης Γεωργούδης

Ελπίδες σε 150.000 ασθενείς που πάσχουν από επιληψία στη χώρα μας γεννά η επιτυχής χειρουργική επέμβαση ενός ασθενούς για πρώτη φορά με νευροπλοηγό, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Με το ίδιο μηχάνημα έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχείς επεμβάσεις για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, καθώς και για την αφαίρεση όγκων του εγκεφάλου.

Ο καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βαγγέλης Μαρκάκης, μαζί με την επιστημονική του ομάδα, σε μια πολύωρη επέμβαση, αφαίρεσαν από 35χρονο ασθενή τον υπόκαμπο και την αμυγδαλή του εσωκροταφικού λοβού. Ο χειρουργημένος έχει επιστρέψει εδώ και μερικές ημέρες στο σπίτι του και δεν έχει εμφανίσει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας, μολονότι έπασχε πολλά χρόνια από επιληψία και ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή, η οποία δεν είχε αποτελέσματα.

Επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της επιληψίας έχουν γίνει και άλλες στην Ελλάδα. Όμως ήταν η πρώτη φορά που η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση νευροπλοηγού, που είναι το μοναδικό μηχάνημα που υπάρχει στη χώρα μας.

Ο νευροπλοηγός ανασυνθέτει τρισδιάστατα την εικόνα της μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας, δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να έχουν μια ακριβή και ολοκληρωμένη εικόνα του σημείου που πρόκειται να χειρουργηθεί, αλλά και των γύρω περιοχών, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και τις δικές τους κινήσεις.

Το γεγονός αυτό έχει αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του κινδύνου πρόκλησης βλαβών σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου και ιδιαίτερα σε όργανα ζωτικής σημασίας. Για τη βαρύτητα του περιστατικού, πρέπει να αναφερθεί ότι οι ασθενείς με επιληψία στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 150.000.

Ο καθηγητής Νευροχειρουργικής, Βαγγέλης Μαρκάκης, πραγματοποιεί κεντρικές εγχειρήσεις εγκεφάλου, καθώς και εγχειρήσεις στελέχους, που αποτελεί το κομβικό σημείο του εγκεφάλου, που ρυθμίζει τη λειτουργία των ζωτικών του σημείων. Επί πολλά χρόνια ήταν υπεύθυνος στο Κέντρο Επιληψίας του Πανεπιστημίου Γοντίνκιν της Γερμανίας, ενός από τα κορυφαία ανώτατα ιδρύματα, που άνθρωποί του έχουν πάρει σε διάφορους τομείς της επιστήμης 32 βραβεία Νόμπελ.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο specialeducation.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:
         

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.