Η Ειδική αγωγή μέσα από μία κοινωνική και παιδαγωγική οπτική
Η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Σκοπεύει στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στους ανθρώπους με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση μας αφορά όλους
Ο όρος «αναπηρία» είναι ένας όρος «ομπρέλα»
Χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάθε σωματική, αισθητηριακή, διανοητική ανικανότητα/ μειονεξία ή δυσλειτουργία που δημιουργεί περιορισμούς στη δραστηριότητα του ατόμου (π.χ. στην εκτέλεση σχολικών εργασιών ή στο το παιχνίδι) και στη συμμετοχή του σε σημαντικούς τομείς της ζωής (π.χ. εκπαίδευση, εργασία, ψυχαγωγία). Ο όρος «Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ)» χρησιμοποιείται από το εκπαιδευτικό σύστημα ως συμπλήρωμα του όρου «αναπηρία» για να δοθεί έμφαση στις δυσκολίες μάθησης που αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευση οι άνθρωποι με αναπηρίες.
Η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση προσδοκά να επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να μετέχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία και να άρει, στο βαθμό που είναι εφικτό, τους περιορισμούς που απορρέουν από τις δυσκολίες τους και παρεμποδίζουν την κοινωνική τους ένταξη. Για αυτό απαιτούνται τροποποιήσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία ώστε να διασφαλιστεί η πρόοδος και η μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού του κάθε μαθητή/της κάθε μαθήτριας. Οι τροποποιήσεις αυτές απαρτίζουν την έννοια της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Το μεγαλύτερο μέρος της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης παρέχεται στα πλαίσια του γενικού σχολείου. Οι όροι Σχολική ένταξη/ Συμπερίληψη/ Συνεκπαίδευση χρησιμοποιούνται, παρά τις διαφορές τους, ως συνώνυμοι προκειμένου να περιγράψουν τη διαδικασία κατά την οποία οι μαθητές/τριες με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες:
- φοιτούν στις ίδιες τάξεις με τους τυπικής ανάπτυξης συμμαθητές τους
- έχουν την ευκαιρία να μετέχουν στις ίδιες δραστηριότητες και μαθησιακές ρουτίνες
- προοδεύουν μαθησιακά και κοινωνικά
- είναι κοινωνικά αποδεκτοί από τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους