ΕΥΛογο: Ψηφιακό εργαλείο λογοθεραπείας από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Ένα πρότυπο ψηφιακό εργαλείο για την ανίχνευση προβλημάτων στη φωνή και την άρθρωση των παιδιών και την υποστήριξη του λογοθεραπευτή αναπτύχθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας η οποία παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες.

ΕΥλογο: Για την ανίχνευση προβλημάτων στη φωνή και την άρθρωση των παιδιών

Όπως γράφουν τα “Χανιώτικα Νέα”, το όνομα του είναι “ΕΥΛογο” (Εργαλείο Υποστήριξης Λογοθεραπείας) και η σχεδίαση και ανάπτυξή του έγινε από τον τελειόφοιτο του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλη Βαρδάκη με επιβλέποντα τον καθηγητή Γιώργο Χαλκιαδάκη και με τη συνεργασία ειδικής λογοθεραπεύτριας.

Όπως εξηγεί ο κ. Βαρδάκης«το εργαλείο είναι φτιαγμένο με βασικό σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας της λογοθεραπείας σε παιδιά. Ονομάζεται ΕΥΛογο (Εργαλείο Υποστήριξης Λογοθεραπείας). Στον πυρήνα αυτής της διαδικασίας βρίσκεται η Δοκιμασία Αξιολόγησης Άρθρωσης, το βασικό εργαλείο για τη διάγνωση και τον έλεγχο της θεραπευτικής προόδου από τον λογοθεραπευτή. Η Δοκιμασία αυτή αποτελείται από την επαναλαμβανόμενη προβολή εικόνων στο εξεταζόμενο παιδί το οποίο λέει τι βλέπει και ο λογοθεραπευτής σημειώνει την προφορά του. Αφού αυτό γίνει για όλες τις εικόνες που έχει ετοιμάσει ο θεραπευτής, μπορεί πλέον να προχωρήσει στη διάγνωση. Ακριβώς επειδή αυτή η διαδικασία γίνεται σε μικρά παιδιά, υπάρχουν πολλές δυσκολίες που σχετίζονται άμεσα μα την προσοχή των παιδιών και τη ροή της διαδικασίας. Το ΕΥΛογο αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά προσφέροντας στον θεραπευτή έναν τρόπο να εκτελέσει τη Δοκιμασία ψηφιακά, κάνοντας τη διαδικασία να μοιάζει με παιχνίδι στα μάτια των παιδιών».

Παράδειγμα

Ζητάμε από τον κ. Βαρδάκη να αναφέρει ένα παράδειγμα της διαδικασίας και απαντά:

1. Ο λογοθεραπευτής επιλέγει είτε μία ήδη υπάρχουσα Δοκιμασία (αξιολόγησης άρθρωσης) είτε φτιάχνει μία δική του μέσω των εργαλείων διαχείρισης που του δίδονται μέσα από την εφαρμογή.
2. Ο λογοθεραπευτής συνδέει τον υπολογιστή του με μία φορητή συσκευή μέσω της εφαρμογής EYLogo και EYLogo_ secondary που υπάρχει στον υπολογιστή και την φορητή συσκευή αντίστοιχα.
3. Ξεκινάει η Δοκιμασία. Εάν, για παράδειγμα, εξετάζεται η λέξη «γουρούνι» τότε εμφανίζεται στην οθόνη του λογοθεραπευτή σχετική εικόνα και μια αντίστοιχη στη φορητή συσκευή.
4. Έστω ότι το παιδί προφέρει τη λέξη ως «γκουρούνι». Τότε ο λογοθεραπευτής, χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα της οθόνης του, μπορεί να καταγράψει την προφορά του παιδιού με τη μορφή φωνημάτων, τα σύμβολα δηλαδή που χρησιμοποιούν οι λογοθεραπευτές για να καταγράψουν την προφορά.
5. Τα βήματα 3 και 4 επαναλαμβάνονται έως ότου ολοκληρωθεί η Δοκιμασία.
6. Στο τέλος παράγεται ένα αρχείο που έχει όλες τις απαντήσεις του παιδιού, καθώς επίσης και μία ηχογράφηση της Δοκιμασίας στη φορητή συσκευή.

«Έτσι», εξηγεί ο κ. Βαρδάκης, «ο λογοθεραπευτής αποκτά μία σφαιρική εικόνα για τη φωνολογική συμπεριφορά του παιδιού και μπορεί να προχωρήσει στη διάγνωση του. Διασφαλίζοντας με το εργαλείο ότι η καταγραφή των απαντήσεων έγινε σωστά και ξεκούραστα για τον θεραπευτή, σε συνδυασμό με την ύπαρξη της ηχογράφησης για ενδεχόμενο επανέλεγχο, ο θεραπευτής μπορεί να εκτελέσει το έργο με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια, και να δώσει το βάρος της προσοχής του στην ουσία της δουλειάς του και όχι στα διαδικαστικά της θέματα».

Ο ίδιος σημειώνει πως «σε ολόκληρη τη διάρκεια της ανάπτυξης του εργαλείου, υπήρχε άμεση επικοινωνία με τη Λογοθεραπεύτρια – Λογοπεδικό Εύα Ξυνού. Σκοπεύουμε να έρθουμε σε επαφή και με άλλους λογοθεραπευτές, συλλόγους και σχολές, ώστε το εργαλείο να δοκιμαστεί και να αξιολογηθεί από ειδικούς στον τομέα, μιας και ένα τέτοιο εγχείρημα δεν έχει ξαναϋπάρξει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν αντίστοιχα λογισμικά υποστήριξης της διαδικασίας, αν και συνήθως ασχολούνται με την υποστήριξη των ασθενών και όχι των θεραπευτών».

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο specialeducation.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:
         

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.