Νοηματική: Σπουδάζοντας με ειδικές ανάγκες
Νοηματική: “Συζήτησα το πρόβλημά μου με τους καθηγητές, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, αφού δε γνώριζαν τη γλώσσα των κωφών, τη νοηματική, και σε μένα ήταν αδύνατο να αντιληφθώ τι έλεγαν οι καθηγητές με χειλανάγνωση.”
Ονομάζομαι Κύπρου Αναστασία. Γεννήθηκα στις 6-9-1972 στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία μόλις 40 ημερών προσβλήθηκα από μηνιγγίτιδα και νοσηλεύτηκα στο νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης. Μετά από παρακέντηση στην οποία υπεβλήθηκα εκεί, έμεινα κωφή εφ’ όρου ζωής λόγω καταστροφής του ακουστικού μου νεύρου.
Μεγάλωσα στο Χουμνικό Σερρών και σε ηλικία 7 ετών πήγα στο σχολείο Κωφών και Βαρηκόων στις Σέρρες. Οι σπουδές μου εκεί είχαν διάρκεια 9 χρόνων, 3 έτη παρακολούθησα πρόγραμμα προβαθμίδων και 6 έτη δημοτικού σχολείου. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησα το 1993 και γράφτηκα, χωρίς εξετάσεις, στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κατά το σχολικό έτος 1993-94. Ο αριθμός των κωφών που υπήρχαν τότε αλλά και σήμερα στο πανεπιστήμιο είναι πολύ μικρός, 2-6 φοιτητές. Στα δύο πρώτα έτη της φοίτησής μου παρακολουθούσα κανονικά τα μαθήματα, χωρίς να καταλαβαίνω σχεδόν τίποτα, μιας και δεν άκουγα τίποτα, απ? όσα έλεγαν οι καθηγητές μου. Είχα μια μικρή βοήθεια μόνο απ’ τις ακούουσες φίλες μου, συμφοιτήτριες του ίδιου έτους. Συζήτησα το πρόβλημά μου με τους καθηγητές, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, αφού δεν γνώριζαν τη γλώσσα των κωφών, τη νοηματική, και σε μένα ήταν αδύνατο να αντιληφθώ τι έλεγαν οι καθηγητές με χειλανάγνωση.
Μετά το δεύτερο έτος αναγκάστηκα να δουλέψω. Προσλήφθηκα στη βιομηχανία ζυμαρικών ΑΒΕΖ, στο τμήμα του λογιστηρίου. Από τότε μέχρι σήμερα δουλεύω εκεί και μου είναι δύσκολο να παρακολουθώ συγχρόνως και τα μαθήματα των πρωινών ωρών της σχολής μου. Ωστόσο κάποιοι καθηγητές και οι βοηθοί τους, μετά από συνεννόηση με τους κωφούς και βαρήκοους της σχολής, κάνουν φροντιστηριακό μάθημα κατά τις απογευματινές ώρες με επιτυχία. Ειδικά τα μαθήματα που γίνονται σε εργαστήρια με βοηθούν να κατανοήσω κάποιες έννοιες που δεν καταλαβαίνω με ανάγνωση μόνο του βιβλίου.
Δυσκολεύομαι πολύ στις εξετάσεις. Διαβάζοντας ένα βιβλίο, το οποίο περιέχει έννοιες αφηρημένες που δεν τις γνωρίζω για να μπορώ να τις περιγράψω, καταλαβαίνω περίπου το 1/3 του περιεχομένου του. Κατά τα σχολικά μου χρόνια δεν έμαθα να διαβάζω από βιβλίο, αλλά από φωτοτυπίες, που περιείχαν περίληψη του μαθήματος που δίδασκαν οι καθηγητές. Το γνωστικό επίπεδο των συμμαθητών μου ήταν πολύ χαμηλότερο απ΄ το δικό μου, γι΄ αυτό οι καθηγητές αναγκάζονταν να διδάσκουν μ΄ αυτόν τον τρόπο. Όταν, ξαφνικά, αναγκάστηκα να διαβάσω τόμους βιβλίων στο πανεπιστήμιο, δυσκολεύτηκα αφάνταστα. Προτιμώ να δίνω εξετάσεις με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών παρά με ανάπτυξη ενός θέματος. Θα προτιμούσα φυσικά να εξετάζομαι προφορικά απ΄ όσους καθηγητές δέχονται, με τη βοήθεια κάποιου διερμηνέα νοηματικής γλώσσας.
Δυστυχώς οι διερμηνείς εδώ στην Ελλάδα είναι λίγοι κι αυτοί που υπάρχουν δεν έχουν πείρα, ούτε πλούσιο λεξιλόγιο, ώστε να μπορούν να εξηγούν όλες τις έννοιες, ειδικά τις αφηρημένες. Οι διερμηνείς θα διευκόλυναν πάντως τους κωφούς και βαρήκοους, αν ήταν παρόντες στην παράδοση των μαθημάτων και έκαναν την παράδοση με τη νοηματική γλώσσα, τη γλώσσα των κωφών.
Οι καθηγητές της σχολής είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν τους κωφούς και βαρήκοους, μα δεν μπορούν να παραβλέψουν τους ακούοντες που είναι η πλειοψηφία. Υπάρχει η καλή διάθεση από μέρους τους, αλλά δεν έχουν πάντα την δυνατότητα για μόνιμη και ουσιαστική βοήθεια. Θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη η δημιουργία, εντός του πανεπιστημίου, ενός κέντρου που θα έχει τη δυνατότητα, σε συνεργασία με όλες τις σχολές, να παρεμβαίνει και να λύνει όσα προβλήματα δημιουργούνται σε άτομα με ειδικές ανάγκες και στους κωφούς. Έτσι θα ήταν δυνατή και η πρόσληψη διερμηνέων νοηματικής γλώσσας, ώστε να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και να μη νιώθουμε εμείς οι κωφοί μειονεκτικά απέναντι στους συμφοιτητές μας.
Κύπρου Αναστασία
Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο specialeducation.gr
![]() |
Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them. |