Το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις άδειες και το ωράριο των εκπαιδευτικών ΑμΕΑ
Tο νομοθετικό πλαίσιο (Εγκύκλιοι και νόμοι) χορήγησης αδειών σε εκπαιδευτικούς ΑμεΑ και σε γονείς τέκνων ΑμεΑ, καθώς και το τι προβλέπεται για τη χορήγηση μειωμένου ωραρίου σε γονείς τέκνων με αναπηρία.
Θέματα αδειών και ωραρίου-εφημεριών εκπαιδευτικών ΑμΕΑ
Άδειες: Οι εκπαιδευτικοί ΑμεΑ δικαιούνται ειδικές αδειες για να αντιμετωπίσουν ιατρικές ή άλλες ανάγκες που σχετίζονται με την αναπηρία τους.
Ωράριο: Οι εκπαιδευτικοί ΑμεΑ έχουν ειδικές ρυθμίσεις ωραρίου, προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.
Η παροχή των δικαιωμάτων και παροχών στους εκπαιδευτικούς ΑΜΕΑ
είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση και για τη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Η παροχή των παραπάνω δικαιωμάτων και παροχών στους εκπαιδευτικούς ΑΜΕΑ είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση και για τη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.
Άδειες
Ειδική άδεια αναπηρίας
Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω δικαιούνται 6 μέρες άδεια επιπλέον της κανονικής το χρόνο -νόμος 4674/2020 αρθ.47 (αναθεώρηση του 3528/2007). H Ειδική άδεια αναπηρίας χορηγείται και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται πιστοποιητικό από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), όπου θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας και το χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει το πιστοποιητικό.
Είχε γίνει αναφορά πριν χρόνια στον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με την εξομοίωση στις άδειες αναπληρωτών – μόνιμων γονέων ΑΜΕΑ. Η απάντηση στην αναφορά ήταν η ψήφιση του νόμου του 2020 (N.4674/2020 άρθρ: 47) με βάση τον οποίο και οι αναπληρωτές γονείς δικαιούνται τις 22 μέρες άδειας οι οποίες για τους αναπληρωτές είναι αναλογικά της σύμβασης.
Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση υποχρεωτική χρήση της κανονικής και μετά της άδειας αυτής. Όπως επίσης δεν υπάρχει θέμα με το όριο ηλικίας του τέκνου.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για να τύχουν των ως άνω διευκολύνσεων θα πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής του Ν.1648/1996 από την οποία να προκύπτει ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες που προβλέπονται από τις ανωτέρω διατάξεις.
Άδεια για δυσίατα νοσήματα
Χορηγείται αναρρωτική άδεια στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πάσχουν από δυσίατα νοσήματα διάρκειας δεκαπέντε (15) ημερών επιπλέον της προβλεπόμενης από τις ισχύουσες διατάξεις. Η άδεια αυτή είναι αμειβόμενη και λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος πραγματικής διδακτικής υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα
Ως δυσίατα νοσήματα νοούνται αυτά της Υ1/Γ.Π./οικ. 16884/12.10.2001 Απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Β ́ 1386).
Ειδική Γονική Αδεια
Ειδική Γονική Αδεια σε γονείς τέκνου με Βαριά Νοητική Υστέρηση ή Σύνδρομο Down ή Αυτισμό ή το οποίο πάσχει από νεοπλασματική ασθένεια ή έχει ανάγκη αιμοκάθαρσης ή χρήζει μεταμόσχευσης
Δείτε εδώ τη σχετική νομοθεσία
Ωράριο – Εφημερίες
Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να απαλλάσσει τους εκπαιδευτικούς άτομα ΑμΕΑ από τις εφημερίες Το αφήνει στην ευχέρεια του συλλόγου διδασκόντων. Εάν ο σύλλογος διδασκόντων ψηφίσει κατά πλειοψηφία να τα απαλλάξει τότε δεν κάνουνε εφημερίες
Σύμφωνα με το με Α.Π. ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.3/9763/05-04-2013 (ΑΔΑ:ΒΕΑΦΧ-ΜΙ7) έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:
«Ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς, η μείωση του ωραρίου εργασίας δεν αφορά, σε καμία περίπτωση, στις ώρες διδασκαλίας τους. Αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα που απορρέει από την ως άνω Γνωμοδότηση, δύναται να ασκηθεί ως προς τις ώρες, πέραν των διδακτικών, που υποχρεούνται να παραμείνουν στο σχολείο για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό τους έργο.»
Στα πλαίσια όμως, της διευκόλυνσης των εκπαιδευτικών της κατηγορίας αυτής, βάσει του αρ. Φ.351.5/23/51715/Δ1/8-5-2009 εγγράφου της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ., έχουν δοθεί οδηγίες στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να φροντίζουν ώστε να τους εξασφαλίζεται συνεχές ωράριο διδασκαλίας και να τους παρέχεται κάθε άλλη διευκόλυνση, όπως απαλλαγή από την υποχρέωσή τους για προσφορά εξωδιδακτικής εργασίας (διοικητικές εργασίες, συμμετοχή σε εορταστικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, εφημερίες κ.λ.π.), εφόσον το μέτρο αυτό δεν παρακωλύει την ομαλή λειτουργία του σχολείου.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για να τύχουν των ως άνω διευκολύνσεων θα πρέπει να προσκομίζουν γνωμάτευση της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής, από την οποία να προκύπτει ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες που προβλέπονται από τον Ν. 2527/1997.
Οι διατάξεις του άρθρου 16, παρ. 4 και 5 του Ν. 2527/1997 (ΦΕΚ 206 Α) και η Γνωμοδότηση 268/2012 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που προβλέπουν τη μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα στους δημοσίους υπαλλήλους με βεβαιωμένη αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή σε αυτούς που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή σύζυγο με αναπηρία σε ποσοστό 100%, τον οποίο συντηρούν, δεν εφαρμόζονται στους εκπαιδευτικούς, το ωράριο των οποίων ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις.
Αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα που απορρέει από την ως άνω Γνωμοδότηση, δύναται να ασκηθεί ως προς τις ώρες, πέραν των διδακτικών, που υποχρεούνται να παραμείνουν στο σχολείο για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό τους έργο.» Στα πλαίσια όμως, της διευκόλυνσης των εκπαιδευτικών της κατηγορίας αυτής, έχουν δοθεί οδηγίες στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να φροντίζουν ώστε να τους εξασφαλίζεται συνεχές ωράριο διδασκαλίας και να τους παρέχεται κάθε άλλη διευκόλυνση, όπως απαλλαγή από την υποχρέωσή τους για προσφορά εξωδιδακτικής εργασίας (διοικητικές εργασίες, συμμετοχή σε εορταστικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, εφημερίες κ.λ.π.), εφόσον το μέτρο αυτό δεν παρακωλύει την ομαλή λειτουργία του σχολείου.
Ωράριο εκπαιδευτικών που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες – Τι ισχύει
Εγκύκλιος:
“Στo πλαίσιo όμως της διευκόλυνσης των εκπαιδευτικών της κατηγορίας αυτής παρακαλούµε να δώσετε σχετικές οδηγίες στους ∆ιευθυντές των σχολικών µονάδων της περιφέρειάς σας ώστε να τους εξασφαλισθεί συνεχές ωράριο διδασκαλίας και να τους παρασχεθεί κάθε άλλη διευκόλυνση, όπως απαλλαγή από την υποχρέωσή τους για προσφορά εξωδιδακτικής εργασίας, εφόσον το µέτρο αυτό δεν παρακωλύει την οµαλή λειτουργία του σχολείου”.
Δείτε εδώ τη σχετική νομοθεσία
Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο specialeducation.gr
![]() |
Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them. |