Καταγγελία από τον ΣΕΕΠΕΑ για το κλείσιμο των τριών ειδικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη

Ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ για τα τρία ειδικά σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω ακαταλληλότητας των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

ΣΑΤΕΑ για το κλείσιμο των ειδικών δομών εκπαίδευσης

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ) ζητά με ανακοίνωσή του, από τον Δήμο Χορτιάτη, το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να βρουν άμεσα λύση για την μετεγκατάσταση των μαθητών του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη, του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου για παιδιά με αυτισμό, σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, τα οποία θα πρέπει να πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές για μαθητές με αναπηρία.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ

Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ)

Θεσσαλονίκη, 05-01-2024

ΘΕΜΑ: Στον αέρα η λειτουργία τριών ειδικών δομών εκπαίδευσης στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι από την Δευτέρα 8/1/2024, οι μαθητές τριών (3) Ειδικών Σχολείων και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό προσωπικό δεν θα έχουν σχολεία για να στεγαστούν. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη, στο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο για παιδιά με αυτισμό, λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων που στεγάζονται και μη εξεύρεσης του κατάλληλου χώρου για να γίνει η μετεστέγαση των μαθητών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι η ακαταλληλότητα των συγκεκριμένων κτιρίων είναι γνωστή αρκετά χρόνια στους αρμόδιους φορείς, χωρίς ωστόσο να έχουν παρθεί έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα. Ως ΣΑΤΕΑ (Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής) υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία για ισότιμη πρόσβαση στην σχολική διαδικασία και διεκδικούμε την βελτίωση των συνθηκών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό διερωτόμαστε ως σύλλογος, γιατί εν μέσω σχολικής χρονιάς πάρθηκε μια τέτοια απόφαση από τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Παιδείας, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα των μαθητών και την εκπαιδευτική τους εξέλιξη, μιας και χρειάζονται σταθερό περιβάλλον μάθησης καθως δυσκολεύονται να διαχειριστούν μεγάλες αλλαγές (αντιλαμβανόμαστε όλοι το άγχος ενός αυτιστικού μαθητή που ξαφνικά καλείται όχι μόνο να διαχειριστεί την απότομη αλλαγή κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και προσώπων αναφοράς στην καθημερινή του σχολική ζωή (εκπαιδευτικούς & συμμαθητές).

Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για άμεση μεταστέγαση των μαθητών, αν ναι, τότε που, πότε και με ποιον τρόπο θα γίνει;

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι τα Ειδικά Σχολεία των γύρω Δήμων είναι επιβαρυμένα με πολλά παιδιά και δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος. Επιπλέον, προκύπτει το ερώτημα, τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς, το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό καθώς και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που θα πάνε οι συνάδελφοι, θα μετακινηθούν;

Με βάση όλα τα παραπάνω απαιτούμε από τον Δήμο Χορτιάτη, το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να βρουν άμεσα λύση για την μετεγκατάσταση των μαθητών σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, τα οποία θα πρέπει να πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές για μαθητές με αναπηρία.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του ΣΑΤΕΑ

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο specialeducation.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:
         

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.