Η αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση και την ένταξη των παιδιών με Κινητικές Αναπηρίες στο σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον

Η παροχή κατάλληλης αγωγής και εκπαίδευσης του μαθητικού πληθυσμού με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες – όπως τα άτομα με κινητικές αναπηρίες – απασχόλησε τα τελευταία χρόνια τόσο την Ελληνική όσο και την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Έτσι, ήρθαν στο προσκήνιο θέματα, όπως η διασφάλιση της πλήρους προσβασιμότητας των μαθητών με αναπηρία σε όλες τις υποδομές (κτιριακές, υλικοτεχνικές, ηλεκτρονικές), καθώς και τις υπηρεσίες και τα αγαθά που αυτές διαθέτουν.

Στο πνεύμα της εξάλειψης του αποκλεισμού και των διακρίσεων που βασίζονται στην αναπηρία, και της ανάπτυξης της δυνατότητας ισότιμης σχολικής, επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης, επικουρικό ρόλο παίζει η χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), οι οποίες διευκολύνουν τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τόσο στη μαθησιακή όσο και στην ενταξιακή τους πορεία στο σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Η συγκεκριμένη εργασία, αρχικά, παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών με κινητικές αναπηρίες, ενώ, στη συνέχεια παρουσιάζει τους τομείς στους οποίους οι Τ.Π.Ε. δρουν επικουρικά δημιουργώντας ένα καλύτερο περιβάλλον μάθησης και βοηθώντας στην ολόπλευρη ανάπτυξη και ένταξη των παιδιών αυτών στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Τέλος, αναφέρονται κάποια συμπεράσματα που εξάγονται από την παρούσα μελέτη.

  • Η εργασία είναι διαθέσιμη, εδώ.

Θωμαή Δαδαμόγια, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής MEd

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο specialeducation.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:
         

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.