Γονείς Παιδιών στο Φάσμα του Αυτισμού: Η πρώτη επαφή με τον αυτισμό

Βασικός σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να καταγράψει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού αντιμετωπίζουν την πρώτη διάγνωση και να προτείνει μέτρα για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Εξετάστηκε, επίσης, η αλλαγή των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος.

Συμμετέχοντες της έρευνας αποτέλεσαν πέντε γονείς παιδιών στο φάσμα του αυτισμού του Ηρακλείου Κρήτης. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με ημιδομημένες συνεντεύξεις, οι οποίες ηχογραφήθηκαν, έπειτα από συμφωνία με τους γονείς και στη συνέχεια απομαγνητοφωνήθηκαν.

Βρέθηκε πως τα συναισθήματα και οι σκέψεις των γονέων μετά τη διάγνωση του παιδιού τους συμβάλλουν στην ψυχολογική αποδυνάμωση των ίδιων και κατ’ επέκταση στην δυσκολία στήριξης των παιδιών τους. Υποστηρίχθηκε, επίσης, πως η ζωή της οικογένειας άλλαξε ριζικά μετά τη γέννηση του παιδιού στο φάσμα του αυτισμού, όμως στην πλειοψηφία τους οι γονείς διατήρησαν την ισορροπία, όσον αφορά τη σχέση τους με το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Επίσης, βρέθηκε πως οι γονείς των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, παρουσιάζουν ως κύρια προσδοκία τους, την όσο το δυνατό καλύτερη αυτοεξυπηρέτηση και αυτονομία του παιδιού, προκειμένου να καταφέρει, να ζήσει ανεξάρτητο, όταν δεν θα είναι οι ίδιοι σε θέση να το φροντίσουν. Τέλος, προτείνεται η περεταίρω διερεύνηση του θέματος προκειμένου τα αποτελέσματα της έρευνας να είναι γενικεύσιμα,, όπως επίσης η αρμονική συνεργασία γονέων και Επαγγελματιών για την καλύτερη δυνατή αποδοχή του παιδιού από τους γονείς.

Δείτε την εργασία, εδώ.

Σφακιανάκη Μαρία

Επιβλέπουσα: Δρ. Στυλιανού Μαρία

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο specialeducation.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:
         

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.