Θέσεις για μια καλύτερη Εκπαίδευση των Τυφλοκωφών (Τ/Κ) μαθητών στην Ελλάδα σήμερα

Δίκτυο Εργαζομένων Εκπαιδευτικών με Τυφλοκωφούς (T/K) Μαθητές

  1. Οι εκπαιδευτικοί καθώς και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό που θα εργαστεί σε σχολείο τυφλοκωφών θα πρέπει να γνωρίζει τόσο Νοηματική όσο και Μπράιγ. Απαραίτητα το ένα από τα δύο με προτεραιότητα στην Νοηματική.
  2. Διασφάλιση της παιδαγωγικής σχέσης, ενός μαθητή/τριας τ/κ προς ένα εκπαιδευτή. Αυτό απαιτεί η απτική νοηματική ( χέρια κάτω από τα χέρια ) ως η κύρια μέθοδος επικοινωνίας με ένα τ/κ μαθητή/τρια.
  3. Είναι απαραίτητη η στήριξη του εκπαιδευτικού πλαισίου σε ένα σχολείο τυφλοκωφών από: α) Ψυχολόγο, β) Εργοθεραπευτή, γ) Λογοθεραπευτή , δ) Μουσικό, ε) Εκπαιδευτή Κινητικότητας , στ) Φυσιοθεραπευτή, ζ) Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, η) Καθηγητή Εικαστικών και περιστασιακά θ) Παιδοψυχίατρο.
  4. Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση – αφού έχει προηγηθεί η πρώιμη παρέμβαση σε προνηπιακούς σταθμούς- θα πρέπει να γίνεται στο Νηπιαγωγείο από 4 έως 7 ετών και στο Δημοτικό από 7 έως 15 ετών. Κατόπιν η εκπαίδευση να μπορεί να συνεχίζεται σε προεπαγγελματικά εργαστήρια.
  5. Προϋπόθεση σωστής εκπαίδευσης είναι η ύπαρξη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ανά 5 τ/κ μαθητές.
  6. Η παραγόμενη γνώση και η υπάρχουσα εμπειρία για την εκπαίδευση των τ/κ βρίσκεται στο εξωτερικό. Είναι απαραίτητο λοιπόν να υπάρχει η δυνατότητα εκπαιδευτικής αδείας στους εργαζομένους με τ/κ μαθητές , τόσο για επίσκεψη σε μονάδες εκπαίδευσης τ/κ του εξωτερικού όσο και για συμμετοχή στα συνέδρια με θέμα την τυφλοκώφωση.
  7. Η ΤΥΦΛΟΚΩΦΩΣΗ αποτελεί ξεχωριστή αναπηρία.

Καλλιθέα 19 Ιανουαρίου 2006

Το παραπάνω κείμενο έγινε μετά από συνεργασία των μελών του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ Τ/Κ ΜΑΘΗΤΕΣ που είναι οι παρακάτω:
Νικόλαος Ι. Δημητρίου, Δάσκαλος του Σχολείου Τυφλοκωφών Αθήνας. Συφάκη Μαρία, Ψυχολόγος του Σχολείου Τυφλοκωφών Αθήνας. Οικονομίδου Λευκοθέα, Εργοθεραπεύτρια του Σχολ. Τ/K Αθήνας. Κατσαβού Άννα, Δασκάλα του Σχολείου Τυφλών Θεσσαλονίκης. Μαστορίδης Ιωάννης, Δάσκαλος του Σχολείου Κωφών Ρόδου. Μπούτση Μαρία, Νηπιαγωγός του Νηπιαγωγείου Τ/Κ Αθήνας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Νικόλαος Ι. Δημητρίου , Καλλιστράτους 54, Τ.Κ. 15771, Ζωγράφου, Ν. Αττικής, τηλ:210 9588137 & 210 7754441 & 6974191736, Email: kaskaveli1@yahoo.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του specialeducation.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:
         

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.