Άτομα με νοητική ανεπάρκεια: Κοινωνικές σχέσεις και ζωή μέσα στην κοινωνία | Γιώργος Μπάρμπας

Άτομα με νοητική ανεπάρκεια: Η πιο απαξιωμένη κοινωνικά ομάδα πολιτών με αναπηρίες, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες κοινωνίες. 

Μήπως ο πιο σημαντικός λόγος για την απουσία κοινωνικής υπόστασης και ανεξαρτησίας, δεν είναι η νοητική ανεπάρκεια αλλά ο ευνουχισμός των δυνατοτήτων τους από τη δική μας αντίληψη και στάση απέναντί τους; Μια στάση που μπορεί να περιέχει ταυτόχρονα με την «αγάπη» και τη συμπόνια εκείνο το βλέμμα και την πεποίθηση ότι είναι άτομα ανίκανα να σταθούν με ευθύνη του εαυτού τους, ανίκανα να κάνουν επεξεργασίες και επιλογές, ανίκανα να έχουν βούληση ελέγχου του θυμικού τους όταν παίρνουν αποφάσεις, ανίκανα δηλαδή να διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε ανθρώπινο ον;

Η ομιλία

Κοινωνικές σχέσεις και ζωή μέσα στην κοινωνία: Το κορυφαίο στοίχημα για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με νοητική ανεπάρκεια.

Τα τελευταία 40 χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά στο χώρο της αναπηρίας. Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώθησε τις εξελίξεις στη χώρα μας μέσα από την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να μειώσουμε την απόσταση που μας χώριζε από τις θεσμικές και κοινωνικές κατακτήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο, από το λεγόμενο κοινοτικό δίκαιο. Πολλά έχουν γίνει, πολλά είναι ακόμα να γίνουν, πολλά είναι αυτά που έγιναν και θέλουν βελτίωση ή διόρθωση.

Μια πρώτη σημαντική παρατήρηση για αυτή την πορεία: όλα ή σχεδόν όλα όσα έχουν γίνει αφορούν σε δομές για αναπήρους, σε στελέχωση των δομών με πολλές ειδικότητες, σε βελτίωση της υλικής και τεχνικής τους υποδομής. Συνηθίσαμε να αξιολογούμε την πορεία με κριτήριο τις δομές και το πλήθος των εργαζομένων. Αυτό είναι σίγουρα μια σημαντική πλευρά της πραγματικότητας. Αλλά μας διαφεύγει μια άλλη, η πιο σημαντική: η ποιότητα ζωής του ανθρώπου που έχει αναπηρία, ένα θέμα που αντίθετα με τη δική μας κοινωνία έχει έρθει τις τελευταίες δεκαετίες σε πρώτη προτεραιότητα σε κοινωνίες όπως της Β. Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Ολόκληρη η ομιλία είναι διαθέσιμη, εδώ.

Γιώργος Μπάρμπας, π. επίκουρος καθηγητής ειδικής εκπαίδευσης ΑΠΘ

* Ομιλία στην ημερίδα «30 χρόνια μετάβασης από τις υπηρεσίες ιδρυματικής φροντίδας στην αποϊδρυματοποίηση» που διοργανώθηκε στην Ξάνθη στις 30/6/2020 από το κέντρο Κοιν. Πρόνοιας περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης και το Παράρτημα ατόμων με αναπηρία Ξάνθης

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο specialeducation.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:
         

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.