Βιβλιοθήκες για Τυφλούς στην Εποχή της Πληροφορίας – Κατευθυντήριες Οδηγίες για Ανάπτυξη

Τα άτομα με προβλήματα όρασης έχουν τις ίδιες πληροφοριακές ανάγκες με τους βλέποντες. Όπως ακριβώς οι βλέποντες μπορούν να διαβάσουν μια εφημερίδα, να ακούσουν ένα CD ή να κατεβάσουν ηλεκτρονικές πληροφορίες από το διαδύκτιο, έτσι και τα άτομα με προβλήματα όρασης θέλουν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες στη μορφή της επιλογής τους.

Η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής υπηρεσίας πληροφόρησης για τους εντυποανάπηρους είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι υπάρχει πολύ λιγότερο εμπορικώς διαθέσιμο υλικό σε προσβάσιμη μορφή από αυτό που τυπώνεται για το ευρύ κοινό. Η ανάγκη για συλλογές εναλλακτικών μορφών και διαθέσιμων σε αναγνώστες που ν αδυνατούν να ψάξουν στα ράφια, καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη ειδικών υπηρεσιών.

Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες αναπτύχθηκαν έχοντας λάβει ανατροφοδότηση από πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο, περιλαμβάνοντας άτομα που χρησιμοποιούν βιβλιοθήκες για τυφλούς, δουλεύουν σε αυτές ή έχουν κάποιο επαγγελματικό ενδιαφέρον για την επιτυχία αυτών των βιβλιοθηκών. Με την παρούσα έκδοση, η επιτροπή του Τμήματος της IFLA Βιβλιοθήκες για Τυφλούς ελπίζει να δείξει την ευγνωμοσύνη της και να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή.

Οι παρακάτω υπήρξαν πρωταρχικά υπεύθυνοι για την προετοιμασία αυτών των οδηγιών:

Rosemary Kavanagh, Εθνικό Καναδικό Ινστιτούτο για Τυφλούς
Beatrice Christensen Skold, Σουηδική Βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων

Κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων και Ινστιτούτων Βιβλιοθηκών (IFLA) για βιβλιοθήκες για τυφλούς μεταφρασμένες στα ελληνικά

Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων και Ινστιτούτων Βιβλιοθηκών (ILFA) – Σειρά Επαγγελματικών Αναφορών της IFLA, Νο. 86

  • Μετάφραση: Άννα Κουλικούρδη

Διαβάστε τις Ειδήσεις για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του specialeducation.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:
         

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.