Συνήγορος του Πολίτη: Πόρισμα για την Ειδική Αγωγή | 2022

Πόρισμα για την Ειδική Αγωγή από τον ΣτΠ: Προβλήματα ένταξης, ελλείμματα στην Παράλληλη Στήριξη και στα Τμήματα Ενταξης – Παράθεση στοιχείων από ΥΠΑΙΘ και Δ/νσεις Εκπαίδευσης.

Σοβαρά προσκόμματα στην ένταξη στη γενική εκπαίδευση μαθητριών και μαθητών με αναπηρία ή / και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ελλείμματα στην υλοποίηση της Παράλληλης Στήριξης, στη λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης και στην εξειδικευμένη υποστήριξη από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ή Σχολικό Νοσηλευτή, διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), σύμφωνα με πόρισμα το οποίο κοινοποίησε.

Όπως αναφέρεi ο Συνήγορος, κατά το σχολικό έτος 2021-22 ο Συνήγορος του Πολίτη δέχτηκε μεγάλο αριθμό αναφορών με θέμα την μη παροχή παράλληλης στήριξης σε μαθητές/τριες με αναπηρία/ε.ε.α, για τους οποίους υπήρχαν αντίστοιχες διαγνώσεις και εγκεκριμένα αιτήματα, ή την παροχή του μέτρου σε μερική βάση, ανεπαρκή για την κάλυψη των αναγκών τους. Η Αρχή εξέτασε επίσης αναφορές σχετικά με την αναστολή ή την καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας τμημάτων ένταξης από την αρχή του σχολικού έτους, λόγω μη στελέχωσής τους.

Το πόρισμα είναι διαθέσιμο, εδώ.

Τμήματα Ενταξης

Στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ένα ποσοστό τμημάτων ένταξης κοντά στο 15% δεν λειτούργησε λόγω αδυναμίας στελέχωσης.

Παροχή Παράλληλης Στήριξης

Σύμφωνα με τον ΣτΠ, ως προς την παροχή παράλληλης στήριξης αισθητή παραμένει η ανεπάρκεια των αναγκαίων πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών με συνέπεια τη μη υλοποίηση εγκεκριμένων αιτημάτων ή τη μερική και ανεπαρκή παροχή του μέτρου στην πλειονότητα των μαθητών. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις η υποστήριξη κρίνεται τόσο ανεπαρκής, ώστε δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ανταποκρίνεται στους σκοπούς της παράλληλης στήριξης.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το 40% των αιτημάτων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το 47% στη Δευτεροβάθμια για Παράλληλη Στήριξη ικανοποιήθηκαν πλήρως το προηγούμενο εκπαιδευτικό έτος.

Σχολικοί Νοσηλευτές και ΕΒΠ

Επίσης ο ΣτΠ έλαβε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό αναφορών, σχετικά με την μη υλοποίηση αιτημάτων εξειδικευμένης υποστήριξης μαθητών/τριών από Σχολικό Νοσηλευτή και σε μικρότερο βαθμό από ΕΒΠ.

Η έλλειψη Σχολικών Νοσηλευτών σε περιπτώσεις παιδιών με σοβαρές χρόνιες παθήσεις όπως επιληψία, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά., που χρήζουν νοσηλευτικής φροντίδας ή συνδρομής στη διαδικασία χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, κρίνεται πολύ σοβαρή και η σχολική φοίτηση χωρίς Νοσηλευτή ενέχει κίνδυνους ακόμα και για τη ζωή των παιδιών, όπως αναφέρεται στο πόρισμα. Μάλιστα συχνά οι Διευθυντές των σχολείων αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη εάν τα παιδιά δεν συνοδεύονται από κάποιο συγγενικό πρόσωπο, με όποιες άλλες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται.

Μη αντικατάσταση αναπληρωτών

Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αποτελεί, σύμφωνα με τον ΣτΠ και η μη αντικατάσταση προσληφθέντων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) και Σχολικών Νοσηλευτών που αποχωρούν για προσωπικούς λόγους (π.χ. άδεια εγκυμοσύνης) για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ολόκληρο το σχολικό έτος, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μένουν χωρίς την αναγκαία υποστήριξη που εμφανίζεται να υπάρχει τυπικά.

Ο Συνήγορος του Πολίτης διαπιστώνει μεταξύ άλλων πως:

  • Η χρόνια υποχρηματοδότηση της ειδικής αγωγής αποτελεί πρόβλημα το οποίο δεν έχει αντιμετωπισθεί συνολικά και συντονισμένα έως σήμερα.
  • Υπάρχει σταθερή ανεπάρκεια των διατιθέμενων πόρων.
  • Αναφορικά με την Παράλληλη Στήριξη, υπάρχει σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος των συγκεκριμένων παιδιών στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν συχνά ανυπέρβλητα εμπόδια στη σχολική τους ένταξη και πρόοδο.

Ο ΣτΠ προτείνει:

  • H ΕΑΕ να ενταχθεί στον τακτικό προϋπολογισμό ισότιμα με τη γενική εκπαίδευση
  • Οι προσλήψεις αναπληρωτών για τις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής να είναι μεγαλύτερης διάρκειας, τουλάχιστον τριετούς, για τη διασφάλιση της συνέχειας και της σταθερότητας στην υποστήριξη των μαθητών.
  • Να υπάρξουν αλλαγές πολιτικής και σχεδιασμού ως προς τη χρόνια μη διασφάλιση και ανεπάρκεια των πόρων για την κάλυψη πάγιων διαπιστωμένων αναγκών.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο specialeducation.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:
         

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.