Πότε απαλλάσσονται από τις εφημερίες οι εκπαιδευτικοί των Τμημάτων Ένταξης

Απαλλάσσονται οι εκπαιδευτικοί των Τμημάτων Ένταξης από εφημερίες ή όχι; Η υπουργική απόφαση ΥΑ134960/ΔΕ/27-10-2021 και η διευκρινιστική εγκύκλιος 21442/Δ3/7-2-2018, έρχονται να περιπλέξουν τα πράγματα προκαλώντας διχογνωμία ως προς την ερμηνείας τους.

Τι λέει η υπουργική απόφαση

H παράγραφος 9 του άρθρου 2 της υπουργικής απόφασης ΥΑ134960/ΔΕ/27-10-2021 αναφέρει χαρακτηριστικά

9. Τα μέλη της Ε.Δ Υ. των περ. β’, γ’ και δ’ μετέχουν ισότιμα στις δραστηριότητες και τις διαδικασίες του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας στην οποία υπηρετούν. Για τα γενικότερα υπηρεσιακά θέματα του προσωπικού των Ε.Δ Υ. ακολουθούνται οι διατάξεις για το προσωπικό της σχολικής μονάδας όπου είναι τοποθετημένοι. Απαλλάσσονται από συμμετοχή σε εφημερίες ή άλλα διοικητικά καθήκοντα στη σχολική τους μονάδα που παρεμποδίζουν το έργο τους στην Ε.Δ Υ..

Σύμφωνα με αυτό λοιπόν οι εκπαιδευτικοί τμημάτων ένταξης ως μέλη της Ε,Δ,Υ., απαλλάσσονται όντως από τα καθήκοντα εφημερίας τα οποία παρεμποδίζουν το έργο τους στην Ε.Δ.Υ. (Ε.Δ.Υ=Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης)

Ακριβώς αυτή η διατύπωση είναι που προκαλεί διχογνωμία ως προς την ερμηνεία της, με μερικούς να κατανοούν ότι η απαλλαγή αφορά κάθε καθήκον εφημερίας και άλλους ότι αφορά συγκεκριμένες εφημερίες, σε συγκεκριμένες ημέρες, που τυγχάνει να παρεμποδίζουν τη συμμετοχή του εκπ/κου στην Ε.Δ.Υ.

Δείτε εδώ την υπουργική απόφαση

Ακριβώς η ίδια διατύπωση υπήρχε και σε παλαιότερη υπουργική απόφαση την ΥΑ17812/Γ6/07-02-2014 (ΦΕΚ 315/Β/12-02-2014) απλά η σημερινή Ε.Δ.Υ. λεγόταν Ε.Δ.Ε.Α.Υ :

Άρθρο 2 
Νόμιμη Σύσταση – Πρωτόκολλο Συνεργασίας
«3. Για τα γενικότερα υπηρεσιακά Θέματα του προσωπικού των ΕΔΕΑΥ ακολουθούνται οι διατάξεις για το προσωπικό της σχολικής μονάδας όπου είναι τοποθετημένοι. Απαλλάσσονται από συμμετοχή σε εφημερίες ή άλλα διοικητικά καθήκοντα στην σχολική μονάδα τους που παρεμποδίζουν το έργο τους στην ΕΔΕΑΥ

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο το 2018 εξαιτίας των σχετικών ερωτημάτων που είχε λάβει τότε, εξέδωσε τη διευκρινιστική υπ. Αριθμ. 21442/Δ3/7-2-2018 εγκύκλιο, όπου ανέφερε ότι εκπαιδευτικοί των Τ.Ε. δεν απαλλάσσονται αυτόματα από τα καθήκοντα εφημερίας, παρά μόνο εάν παρεμποδίζονται τα καθήκοντα στην Ε.Δ.Υ. και μόνο με σύμφωνη τη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων και του διευθυντή του σχολείου.

Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει:

Έγγραφο 21442/Δ3/7-2-2018 του Υπουργείου Παιδείας

Κατόπιν ερωτημάτων που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας σχετικά με την υποχρέωση άσκησης της εφημερίας στα δημοτικά σχολεία της χώρας μας, στα οποία έχει συσταθεί ΕΔΕΑΥ με βάση την υπ΄ Αριθμ. 17812/Γ6/07-02-2014 (ΦΕΚ 315/Β/12-02-2014) Απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται ότι:

Άρθρο 2
Νόμιμη Σύσταση − Πρωτόκολλο Συνεργασίας
«3. Για τα γενικότερα υπηρεσιακά θέματα του προσωπικού των ΕΔΕΑΥ ακολουθούνται οι διατάξεις για το προσωπικό της σχολικής μονάδας όπου είναι τοποθετημένοι. Απαλλάσσονται από συμμετοχή σε εφημερίες ή άλλα διοικητικά καθήκοντα στην σχολική μονάδα τους που παρεμποδίζουν το έργο τους στην ΕΔΕΑΥ.»

Επιπλέον στο άρθρο 12 του ΠΔ 79/2017, (ΦΕΚ 109Α) ορίζεται ότι:
Άρθρο 12 – Εφημερία
«4.Η εφημερία δεν ανήκει στις υποχρεωτικές εξωδιδακτικές υπηρεσίες που προβλέπονται στην παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) και από την υποχρέωση άσκησής της απαλλάσσονται μόνο ο Διευθυντής καθώς και ο Υποδιευθυντής. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, μπορεί να απαλλαγεί εκπαιδευτικός από την εφημερία, όταν διαπιστώνεται ότι συντρέχει λόγος που δικαιολογεί την αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων αυτών εκ μέρους του εκπαιδευτικού.»

Σύμφωνα με τα ως άνω περιγραφόμενα ο εκπαιδευτικός του Τ.Ε ως μέλος της ΕΔΕΑΥ, δεν απαλλάσσεται από τις εφημερίες ή άλλα διοικητικά καθήκοντα στην σχολική μονάδα του, παρά μόνο αν παρεμποδίζεται το έργο του στην ΕΔΕΑΥ και μόνο μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων και του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Ως εκ τούτου δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία η απαλλαγή από την υποχρέωση των εφημεριών των εκπαιδευτικών των τμημάτων ένταξης.

Διαβάστε το έγγραφο

Πηγή: edweek.gr

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο specialeducation.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:
         

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.